Hvad er den bedste behandlingsstrategi for unge patienter med meniskskader?
Jonas Bloch Thorlund (professor)1,2 & Søren Thorgaard Skou (professor)1, 3
1Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet. 2Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet. 3Forskningsenheden PROgrez, Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi, Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehus.
Det korte svar på dette spørgsmål er, at det ved vi faktisk ikke. Traditionelt set har kirurgi oftest været brugt til at behandle meniskskader hos unge patienter under 40 år. Der findes dog ingen studier der har undersøgt om træning kunne være et alternativ til kirurgi.
I 2016 startede Danish RCT on Exercise versus Arthroscopic Meniscal surgery four young adults (The DREAM study) med det formål at sammenligne effekten af tidlig meniskkirurgi med træning og patientuddannelse med mulighed for senere meniskkirurgi til patienter mellem 18-40 år med meniskskade (en fuld protokolartikel kan findes her). De nuværende danske kliniske retningslinjer fra 2016 anbefaler som udgangspunkt konservativ behandling til unge meniskpatienter, med mindre de har smertefulde mekaniske symptomer, der kan mistænkes at stamme fra indeklemt ledpatologi. Anbefalingerne bygger dog på konsensus mellem eksperter og ikke evidens fra forskning der har undersøgt dette. Det er derfor vigtigt at få sammenlignet effekten af træning med meniskkirurgi i et lodtrækningsstudie for at klarlægge den mest optimale behandlingsstrategi for disse patienter.
DREAM-studiet foregår i samarbejde med de ortopædkirurgiske afdelinger på hospitalerne i Aalborg, Aarhus, Silkeborg, Kolding, Odense, Næstved og Hvidovre, som forestår rekruttering og behandling af patienterne randomiseret til meniskkirurgi. Derudover deltager 18 fysioterapeutiske klinikker, som varetager træning og patientuddannelse af de patienter der blev randomiseret til denne behandling.
Som forberedelse til DREAM-studiet har patienter, forskere og klinikere samarbejdet om at udarbejde et træningsprogram som er skræddersyet til at adresse de symptomer og problemer som unge patienter med meniskskader oplever. Træningsprogrammet blev afprøvet i et pilot-studie, hvor flere af patienterne desuden blev interviewet om deres erfaringer med programmet, samt gav input til justering af programmet. Erfaringer med træningsprogrammet var gode og afhjalp mange af patienternes problemer. Dette blev for nylig afrapporteret i en videnskabelig artikel, hvor også træningsprogrammet er frit tilgængeligt.
Vi forventer at afslutte rekrutteringen til studiet i november måned i år. Studiets resultater opgøres efter 1 år, så vi håber at kunne dele resultaterne af studiet i starten af 2021. Der pågår desuden et lignende studie i Holland, som sammen med DREAM-studiet forhåbentlig kan gøre os klogere på den rette behandling for unge patienter med meniskskader og kan være med til enten at bekræfte om de nuværende kliniske retningslinjer for disse patienter er hensigtsmæssige, eller skal justeres.