*PODCAST* Kan dyb venetrombose (DVT) stoppe både blodet og rehabiliteringen efter achillesseneruptur? – ny forskning fra Jacob C. Gandløse

Akillesseneruptur er den hyppigste seneruptur i underekstremiteterne. Behandlingen kan være operativ eller konservativ, men vil altid bestå af en immobiliseringsperiode, hvor risikoen for dyb venetrombose (DVT, dvs. en blodprop i de dybe vener i benet) øges.

Men hvordan kan det være, at ellers idrætsaktive atleter, som sprænger achillessenen, er i risiko for at udvikle en blodprop i benets dybe vener?

En blodprop i benet er – næppe til de flestes overraskelse – skadelig i sig selv, men bliver ophelingen af achillessenetupturen påvirket af blodproppen på længere sigt?

Lyt med i denne udgave af LydDoping, hvor Jacob Christiansen Gandløse præsenterer helt nye data fra et retrospektivt kohortestudie, hvor han har undersøgt selvrapporteret funktion efter achillesseneruptur hos patienter med og uden DVT.
Det er første gang, vi publicerer nye data i Dansk Sportsmedicin, og Jacob fortæller derfor dels om sammenhængen mellem achillesseneruptur og DVT, dels om studiets metode, analyse, diskussion og konklusion.

Husk alle spørgsmål er kærkomne, og I er meget velkomne til at skrive til os på dansksportsmedicin.dk, hvis I har spørgsmål til denne eller tidligere episoder!

// Eva Rudjord

Recent Posts