Anbefalinger for fysisk aktivitet efter fødslen – hvad ved vi og hvad er nyt?
Forfatter: Liv Brøndum, stud. med., Aarhus Universitet, liv.bd@protonmail.com
Medforfattere: Solvej Videbæk Bueno, Læge og ph.d.-studerende ved Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus & Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, solvej.videbaek@ph.au.dk
Julie Sandell Jacobsen, Docent, VIA University College, Aarhus, JSAJ@via.dk

Resumé
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at voksne er fysisk aktive med moderat til høj intensitet i mindst 150 minutter om ugen (1). To nye danske studier viser, at mødre i aldersgruppen 20-40 år har 24 % større risiko for ikke at opfylde dette anbefalede niveau af fysisk aktivitet sammenlignet med jævnaldrende kvinder, der ikke har født (3). Særligt mødre med små børn i alderen 0-3 år har svært ved at nå det anbefalede niveau (4).
I Danmark føder ca. 60.000 kvinder årligt (2), hvilket gør mødre til en betydelig gruppe i befolkningen. Det er derfor vigtigt at rette fokus mod denne gruppe, hvis vi ønsker, at de får den nødvendige støtte til at opnå de sundhedsmæssige fordele ved fysisk aktivitet.
I den danske svangreomsorg (5) tilbydes kvinder et forløb med flere sundhedsfaglige kontakter fra graviditet til efterfødselsperioden. På trods af denne tætte kontakt med sundhedsvæsenet oplever nybagte mødre i Danmark, at de mangler sundhedsfaglig rådgivning og støtte til, hvornår og hvordan de må være fysisk aktive (6, 7).
Hvad er det nye?
Sundhedsstyrelsen (SST) i Danmark og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har for første gang nogensinde inkluderet et specifikt afsnit om kvinder i efterfødselsperioden i deres seneste opdateringer af anbefalingerne for fysisk aktivitet (1, 30).
I denne artikel giver vi et overblik over de eksisterende anbefalinger for fysisk aktivitet i de første otte uger efter en ukompliceret fødsel. Overblikket er baseret på et scoping review fra 2024, der inddrager internationale anbefalinger fra evidensbaseret litteratur samt anbefalinger fra danske sundhedsprofessionelle fundet i den grå litteratur.
Hvorfor være fysisk aktiv efter fødslen?
At blive mor er en livsforandrende begivenhed, både fysisk og mentalt, og som mange efterhånden ved, tyder forskningen på, at fysisk aktivitet har sundhedsfremmende fordele (13). I barselsperioden kan fysisk aktivitet bidrage til at genopbygge kroppen, reducere vægtøgning, forebygge efterfødselsdepression og forbedre den mentale trivsel (14).
Flere faggrupper arbejder sammen
Et nyudgivet dansk forskningsprojekt viser, at mødre i alderen 20-40 år har 24 % større risiko for ikke at nå det anbefalede niveau af fysisk aktivitet sammenlignet med jævnaldrende kvinder, der ikke har født (3).
I svangreomsorgen tilbydes kvinder et forløb med sundhedsfaglige kontakter gennem graviditet, fødsel og efterfødselsperioden (se figur 1). Her samarbejder flere faggrupper på tværs af sektorer (5). På trods af den tætte kontakt med sundhedsvæsenet oplever danske kvinder, der har født, dog stadig mangel på sundhedsfaglig støtte til, hvornår og hvordan de må være fysisk aktive i tiden efter fødslen (6, 7).
Samtidig er det at blive mor en stor livsforandrende begivenhed, der potentielt kan øge motivationen for sundhedsfremmende adfærd. Denne overgang betragtes ofte som et særligt ”teachable moment”, hvor mødre er ekstra motiverede for at fremme deres egen sundhed, ikke mindst på grund af deres nye rolle som mor (15, 16). En sundhedsfremmende adfærdsændring har ikke kun betydning for kvindens egen sundhed, men også for barnets.
Med de mange sundhedsfaglige kontakter, der indgår i den danske svangreomsorg, er der en oplagt mulighed for at udnytte dette ”teachable moment” til at give mødre den nødvendige støtte, så de føler sig trygge ved at være fysisk aktive efter fødslen. Dette kræver dog, at vi som sundhedsprofessionelle har viden om, hvad vi må og bør vejlede dem i, samt hvordan vi i fællesskab med kvinderne og hinanden kan fremme mere fysisk aktivitet efter fødslen.

Overblik over tilgængelige anbefalinger for fysisk aktivitet de første otte uger efter fødslen
I foråret 2024 gennemførte vi et scoping review med det formål at identificere og kortlægge de eksisterende anbefalinger for fysisk aktivitet i de første otte uger efter en ukompliceret fødsel. Et scoping review anvendes til at skabe et bredt overblik over et givent område, hvor forskellige typer litteratur kan inddrages.
I vores review identificerede vi både internationale anbefalinger, der var tilgængelige på PubMed (evidensbaseret litteratur), og anbefalinger fra sundhedsprofessionelle, der var tilgængelige på danske internetsider (grå litteratur). I alt fandt vi seks internationale anbefalinger (Tabel 1) og 23 anbefalinger fra danske sundhedsfaglige (Tabel 2).
Tabel 1- Anbefalinger for fysisk aktivitet de første otte uger efter en ukompliceret fødsel fra evidensbaseret litteratur fundet på PubMed.
Titel | Dato | Forfattere | Type |
Australian guidelines for physical activity in pregnancy and postpartum. | 2022 | Wendy J. Brown, et al. | Review |
ACOG Committee Opinion No. 650: Physical Activity and Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period. | 2020 | Committee on Obstetric Practice with the assistance of committee members Meredith L. Birsner, MD; and Cynthia Gyamfi-Bannerman, MD, MSc | Committee opinion |
Infographic. Return to activity/sport postpartum: a summary of current recommendations. | 2024 | Jenna M Schulz, Jane S Thornton | Infographic |
Polish Society of Gynecologists and Obstetricians (PTGiP) and Polish Society of Sports Medicine (PTMS) recommendations on physical activity during pregnancy and the postpartum period. | 2024 | Ewa Kwiatkowska, et al. | Recommendation |
The Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition. | 2018 | U.S. Department of Health and Human Services | Guidelines |
World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behavior. | 2020 | World Health Organisation | Guidelines |
Tabel 2 – Anbefalinger for fysisk aktivitet de første otte uger efter en ukompliceret fødsel fra danske sundhedsprofessionelle fundet i den grå litteratur.
Hvor meget?
De internationale anbefalinger for fysisk aktivitet efter en ukompliceret fødsel (Tabel 1) anbefaler, at kvinder er fysisk aktive i det omfang, det er muligt, umiddelbart efter fødslen (1, 8-11). WHO anbefaler et minimumsniveau på 150 minutters moderat fysisk aktivitet om ugen for kvinder i efterfødselsperioden (1).
Der gives ingen specifikke anbefalinger for typen af fysisk aktivitet, men kvinder opfordres til gradvist at øge deres aktivitetsniveau gennem en kombination af styrke- og konditionstræning. Dog fremhæves det i anbefalingerne, at bækkenbundsøvelser bør påbegyndes umiddelbart efter fødslen for at genopbygge bækkenbunden (8, 9, 11, 12).
Som noget nyt lægges der også vægt på at reducere stillesiddende tid ved at erstatte den med let fysisk aktivitet (1, 8, 10).
Hvornår?
Anbefalingerne for, hvornår kvinder kan genoptage fysisk aktivitet efter fødslen, varierer betydeligt. Over halvdelen (56,5 %) af anbefalingerne i den grå litteratur anbefaler, at kvinder gradvist genoptager fysisk aktivitet (Tabel 2) (20-33), mens cirka en fjerdedel (26 %) anbefaler at vente til efter 8-ugers undersøgelsen i almen praksis (22, 26, 31, 34-36).
Interessant nok anbefaler størstedelen (83,3 %) af fysioterapeuterne, at kvinder venter med fysisk aktivitet til efter 8-ugers undersøgelsen (22, 26, 31, 34, 35). De evidensbaserede anbefalinger fra WHO (1), SST (30) og American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) (11) angiver dog ikke, at kvinder bør vente til denne undersøgelse. Tværtimod lægger de vægt på, at kvinder kan genoptage fysisk aktivitet hurtigst muligt efter fødslen, så længe aktiviteten tilpasses deres individuelle udgangspunkt efter graviditet og fødsel.
Flere anbefalinger understreger samtidig, at kvinder med kontraindikationer bør vente mere end otte uger, før de genoptager fysisk aktivitet (8, 9, 12, 17-21). Kontraindikationer omfatter blandt andet kejsersnit, inkontinens, blødning, bækken- og lændesmerter, udtalt træthed, dårlig neuromuskulær kontrol samt depression og angst. Disse kontraindikationer er dog ikke yderligere specificeret (12), hvilket kan skyldes, at der både skal tages individuelle hensyn, og at der mangler viden om, hvilke kontraindikationer der er særligt vigtige at være opmærksom på.
Tre hovedbudskaber
Blandt de fundne anbefalinger fra både den evidensbaserede og den grå litteratur er der overordnet enighed om tre hovedbudskaber. For det første bør fysisk aktivitet efter en ukompliceret fødsel genoptages gradvist, så længe der ikke foreligger kontraindikationer. For det andet bør fysisk aktivitet bestå af en kombination af styrke- og konditionstræning. For det tredje er det vigtigt at genoptage bækkenbundsøvelser umiddelbart efter fødslen.
Hvem har ansvaret?
Som sundhedsprofessionelle har vi et ansvar for at støtte mødre i at være fysisk aktive efter fødslen. De danske anbefalinger for svangreomsorgen (5) præciserer ikke tydeligt, hvilke faggrupper der har ansvaret for denne støtte, og det vil sandsynligvis være mest hensigtsmæssigt at fordele ansvaret på tværs af flere professioner.
Blandt de fundne anbefalinger i den grå litteratur stammer over halvdelen (60,8 %) fra fysioterapeuter (Tabel 2). Dette kan indikere, at fysioterapeuter med fordel kan inddrages som en del af efterfødselsforløbet i samarbejde med sundhedsplejersker og almen praksis i den danske svangreomsorg.
Vigtigste punkter til den kliniske praksis
I litteraturen finder vi ikke en overordnet konsensus om, hvad anbefalingerne for fysisk aktivitet de første otte uger efter en ukompliceret fødsel er, men forfatterne anbefaler:
- Afliv myten om, at kvinder, efter en ukompliceret fødsel, skal vente med fysisk aktivitet til efter 8 ugers undersøgelsen i almen praksis.
- Sæt fokus på at nedbringe stillesiddende tid de første otte uger efter en ukompliceret fødsel, idet lidt fysisk aktivitet er bedre end ingenting.
- Fokuser i anbefalingerne på en gradvis genoptagelse af fysisk aktivitet efter fødslen, der kombinerer styrke- og konditionstræning, samt på vigtigheden af bækkenbundtræning umiddelbart efter fødslen.
Referencer
1. World Health Organization. WHO Guidelines Approved by the Guidelines Review Committee. Geneva: World Health Organization; 2020.
2. Statistics Denmark. Befolkningstal 2023 [Available from: https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/borgere/befolkning/foedsler.
3. Bueno SV, Nielsen RO, Kallestrup P, Ryom K, Morgan K, Elsborg P, et al. Parous women perform less moderate to vigorous physical activity than their nulliparous peers: a population-based study in Denmark. Public Health. 2024;231:47-54.
4. Bueno SV, Skejø SD, Nielsen RO, Ryom K, Kallestrup P, Elsborg P, et al. Danish mothers of young children adhere less to international physical activity guidelines compared with mothers of older children (in press). Preventive Medicine Reports. 2025:102970.
5. Danish Health Authorities. Anbefalinger for Svangreomsorgen. 2022 August 2021. Report No.: ISBN elektronisk: 978-87-7014-474-2.
6. Bueno SV, Clausen D, Sevdalis V, Nielsen RØ. O.5.2-10 Barriers to physical activity among parous women postpartum: a qualitative study in Denmark. Eur J Public Health. 2023;33(Supplement_1).
7. Christiansen PK, Skjøth MM, Lorenzen LE, Draborg E, Vinter CA, Kjær T, et al. Barriers to a healthy postpartum lifestyle and the possibilities of an information technology-based intervention: A qualitative study. Midwifery. 2021;98:102994.
8. Brown WJ, Hayman M, Haakstad LAH, Lamerton T, Mena GP, Green A, et al. Australian guidelines for physical activity in pregnancy and postpartum. J Sci Med Sport. 2022;25(6):511-9.
9. Kwiatkowska E, Kajdy A, Sikora-Szubert A, Karowicz-Bilinska A, Zembron-Lacny A, Ciechanowski K, et al. Polish Society of Gynecologists and Obstetricians (PTGiP) and Polish Society of Sports Medicine (PTMS) recommendations on physical activity during pregnancy and the postpartum period. Ginekol Pol. 2023.
10. Piercy KL, Troiano RP, Ballard RM, Carlson SA, Fulton JE, Galuska DA, et al. The Physical Activity Guidelines for Americans. JAMA. 2018;320(19):2020-8.
11. Physical Activity and Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period: ACOG Committee Opinion, Number 804. Obstet Gynecol. 2020;135(4):e178-e88.
12. Schulz JM, Thornton JS. Infographic. Return to activity/sport postpartum: a summary of current recommendations. Br J Sports Med. 2024:bjsports-2023-1.
13. Bull FC, Al-Ansari SS, Biddle S, Borodulin K, Buman MP, Cardon G, et al. World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour. Br J Sports Med. 2020;54(24):1451-62.
14. Dipietro L, Evenson KR, Bloodgood B, Sprow K, Troiano RP, Piercy KL, et al. Benefits of Physical Activity during Pregnancy and Postpartum: An Umbrella Review. Med Sci Sports Exerc. 2019;51(6):1292-302.
15. Edvardsson K, Ivarsson A, Eurenius E, Garvare R, Nyström ME, Small R, et al. Giving offspring a healthy start: parents’ experiences of health promotion and lifestyle change during pregnancy and early parenthood. BMC Public Health. 2011;11(1):936.
16. Phelan S. Pregnancy: a “teachable moment” for weight control and obesity prevention. Am J Obstet Gynecol. 2010;202(2):135.e1-.e8.
17. Syed H, Slayman T, DuChene Thoma K. ACOG Committee Opinion No. 804: Physical Activity and Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period. Obstet Gynecol. 2021;137(2):375-6.
18. Fysioterapien.dk Ballerup. Efterfødselstræning [Available from: https://fysioterapien.dk/ballerup/hold/efterfoedselstraening/.
19. WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour: at a glance. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2020.
20. Hvidman L. Motion efter fødslen: Patienthaandbogen; [updated 09-11-2024. Available from: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/graviditet-foedsel-barsel/barsel/motion-efter-foedslen/.
21. Lolland Fysioterapi. Gravid/efterfødsel-træning 2024 [Available from: https://www.lollandfysioterapi.dk/gravid–efterfoslashdsel-traeligning.html.
22. Knaap personlig kost & træning. Træning efter fødsel: Sådan får du styrken tilbage 2024 [Available from: https://knaap.dk/traening-efter-foedsel-saadan-faar-du-styrken-tilbage/.
23. Styrkditunderliv.dk. Løbetræning på barsel [updated 09-20-2019. Available from: https://styrkditunderliv.dk/loebetraening-paa-barsel/.
24. Nyborg Fysioterapi & Træning. Efterfødselstræning [Available from: https://styrkditunderliv.dk/loebetraening-paa-barsel/.
25. Dobel J; Nielsen AS. Underlivsprolaps efter fødsel: Hvad kan du gøre? : momkind; 2021 [updated 1-10-2024. Available from: https://momkind.dk/blogs/underlivet/underlivsprolaps-efter-fodsel-hvad-kan-du-gore.
26. Kompletfysio. Træning efter fødsel, 2024 [Available from: https://kompletfysio.dk/traening/efterfoedselshold/.
27. Hvidovre Hospital. Efter fødslen [Available from: https://www.hvidovrehospital.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Efter-foedslen-24878.aspx.
28. Herlev Hospital. Mellemkødet, skeden eller kønslæberne – efter syning [Available from: https://www.hvidovrehospital.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Efter-foedslen-24878.aspx.
29. MORtion. Hvornår må jeg træne efter fødslen? Og hvad må jeg? 2020 [Available from: https://mortion.dk/5-hvornaar-maa-jeg-traene-efter-foedslen-og-hvad-maa-jeg-egentligt-lave/.
30. Danish Health Authorities. Anbefalinger om fysisk aktivitet og stillesiddende tid for gravide [updated 02-08-2024. Available from: http://www.sst.dk/da/Fagperson/Forebyggelse-og-tvaergaaende-indsatser/Fysisk-aktivitet/Anbefalinger-om-fysisk-aktivitet/Gravide.
31. Møller E. Træning efter fødsel: Hvornår må man træne efter en fødsel? : Klinik.dk; [Available from: https://www.klinik.dk/traening-efter-foedsel-hvornaar-maa-man-traene-efter-en-foedsel/.
32. Fysikken. Efterfødselstræning [Available from: https://fysikken.dk/efterfoedsel/.
33. Regionshospitalet Horsens. Patientinformation til genoptræning efter fødsel [Available from: https://www.regionshospitalet-horsens.dk/patientinformation/afdeling/fysio-og-ergoterapien/underliv-og-organkirurgi/fodsel-patientinformation-til-genoptraning-efter/.
34. Personlingtræner.dk. Efterfødselstræning [Available from: https://xn--personligtrner-bjb.dk/efterfodselstraening/.